4B Arkitekter logo

Levahn Mek.

Restaurering og transformasjon , Bolig og fritid

Lokomotivfabrikk ble moderne boliger

 • OPPDRAGSGIVER
  Skanska Norge AS
 • STED
  Oslo
 • BRUTTOAREAL
  3 400 m2
 • FERDIGSTILT
  2021

Foto: 4B ARKITEKTER

Industribygg fra slutten av 1800-tallet har en egen utstråling. Høyt under taket, store vindusflater og solide, røffe materialer, gjorde det enkelt å velge bevaring og transformasjon framfor riving.

På Ensjø er over hundre års industrivirksomhet omdannet til moderne boliger. I det røde murstensbygget som opprinnelig var teglverksted og senere fabrikk for produksjon av lokomotiver, har vi ferdigstilt spennende leiligheter over flere plan hvor industripreget bokstavelig talt sitter i veggene, med stor takhøyde, hemser og industrielt interiør.

Foto: Fin Serck-Hanssen

Friske farger

I fellesområdene møtes du av en frisk sommersyrlig gulfarge og lamper i organiske former. I trapperom og korridor er belysningen tidsriktige ledstriper som er integrert i den akustiske gipshimlingen. Den gule fargen står i fin kontrast til det svarte stålet på rekkverk og postkasser.


Sekkeskurt tegl

Leilighetene i den gamle delen har fått flotte vegger innvendig med eksponert sekkeskurt tegl. I samspill med og i kontrast til dette er det brukt svart og eikefiner i interiøret. Dette har blitt leiligheter med helt unik materialkvalitet og utforming som bare tillates i slike verneverdige bygg. Noen av de eksisterende vinduene er bevart for historiens skyld. Utover disse er vinduene av en moderne type, men med tilsvarende uttrykk som de originale industrivinduene i bygget.

Foto: Fin Serck-Hanssen

De øverste leilighetene i den gamle delen har fått spennende takhager, mens leilighetene i den nye addisjonen har fått inntrukne eller franske balkonger. Alle vil få glede av det flotte felles uterommet mellom Levahn og de øvrige bygningene på Ensjø Torg. I eksteriøret består de gamle massive teglveggene, mens det er etablert nye tak basert på det gamle uttrykket.

Foto: 4B ARKITEKTER

Moderne møter historie

Det er også oppført et tilbygg med helt nye leiligheter i en moderne og kontrasterende addisjon til den gamle lokomotivfabrikken, med takterrasse til bruk for alle beboere i bygget. Den nye delen har fått en presis kobberlignende metallkledning i kontrast til de rustikke fasadene i den gamle delen.

Foto: Fin Serck-Hanssen

Foto: 4B ARKITEKTER

Relatert artikkel

Historisk sus i veggene

Levahn Mek tilfører sjel og stedstilhørighet på Ensjø. Fra arkitektonisk ståsted åpenbarte rehabiliteringen potensialet for å designe noen helt særegne leiligheter.

Relatert prosjekt

Josefines gate 30

En reise i tid og rom

Relatert prosjekt

Gamle Lillo Gård

Restaurering av gamle gårdsbygninger og historisk gårdstun