4B Arkitekter logo

Josefines gate 30

Restaurering og transformasjon , Næringsbygg

En reise i tid og rom

 • OPPDRAGSGIVER
  SAJA Eiendom AS
 • STED
  Oslo
 • AREAL
  3 150 m2
 • FERDIGSTILT
  2018

Nå har det fantastiske glasstaket fått nytt liv.

Foto: Tove Lauluten

Når døren lukker seg bak deg i vestibylen, gir dette praktbygget deg en følelse av at du har reist i tid og rom. 4B fikk muligheten til å hente fram prakten fra 1916 og kombinere den med kravene til et moderne bygg i 2020.

Josefines gate 30 er et herlig eksempel på at god arkitektur overlever trender og tidstyper. Så er da også både bygningens eksteriør og interiør fredet, så alle tiltak og endringer er utført i nært samarbeid med Byantikvaren.


Det var opprinnelig Doktor Einar Lindboes privatklinikk som lå her. Klinikken var nærmest en sensasjon da den ble åpnet, med nye løsninger som elektrisk heis, sentralvarme og vannklosetter. Vi i 4B fikk den spennende oppgaven med å bygge det om til et leilighetshotell.

Foto: Anders B. Wilse/Oslo Museum

Foto: Tove Lauluten

Bygningen er organisert rundt den flotte vestibylen med overlys, med korridor og rom ut mot fasaden. Det er innpasset nye baderom og kjøkken i eksisterende romstruktur, og lagt inn nye tekniske anlegg som ventilasjon, sprinkling og elektrisitet. Vi har også gjenåpnet det originale glasstaket i vestibylen med nytt beskyttende glasstak over det opprinnelige. De opprinnelige takvinduene er også gjenåpnet, og det er montert nye dører som supplement til originale dører. Fasadene er rehabilitert med ny puss, nye balkongdekker og forhøyet rekkverk.

Foto: Tove Lauluten

4B ARKITEKTER har bistått byggherre med prosjektering og rådgivning i både planleggings- og utførelsesfasen og alle parter kjente det var en solid klapp på skulderen da vi vant Frogner historielags rehabiliteringspris 2019.

Foto: Tove Lauluten

Baderommene får lov til å være 2020 i rom hvor veggene oser 1916

Foto: Tove Lauluten

Foto: Tove Lauluten

Relatert artikkel

Ærbødig i Ås

Rehabiliteringen av Urbygningen i Ås har vært et dypdykk i arkitekturen etter arkitekt Ole Sverre. Originale detaljer er hentet frem og restaurert, samtidig som bruken er tilpasset behov i et moderne ...

Relatert prosjekt

Naturhistorisk museum - Brøggers Hus

Diamanter og dinosaurer i ærverdige omgivelser