4B Arkitekter logo

Årnes stasjon

Restaurering og transformasjon

Restaurering av historisk stasjonsbygning

  • OPPDRAGSGIVER
    Bane NOR Eiendom AS
  • STED
    Årnes
  • FASE
    Under rehabilitering

Foto: Nicholt Bøe / Norsk Jernbanemuseums samling

Rehabilitering og ­restaurering av Årnes stasjon i Nes. Bygningen er tegnet av Heinrich Ernest Schirmer og Wilhelm von Hanno og ble reist 1862. Eksteriøret er vernet. Det ble avdekket hussopp og råte i bygget, og gulvene er derfor fjernet. I den forbindelse skal bygget gjennomgå nødvendig rehabilitering og oppgradering. Alle tiltak søkes løst med fokus på kulturminnevern. Sentral del av fasaden mot perrongen skal fortrinnsvis tilbakeføres til opprinnelig uttrykk.

Stasjonens venterom med toalettfasiliteter skal bygges om for å imøtekomme krav om universell tilgjengelighet. Serveringssted/pub som holder til i store deler av bygget skal gjennomgå oppgradering og utvidelse av lokalet. I dette ligger det en studie av adkomstforhold, logistikk i bygget, nye toalettfasiliteter og kjøkken, sett i sammenheng med fleksibilitet i forhold til annen bruk av lokalet i fremtiden.