4B Arkitekter logo

Kjelsåsveien 160

Bolig og fritid , Konkurranser

Boomeranger ved Akerselva

  • OPPDRAGSGIVER
    Attivo AS
  • STED
    Oslo
  • KONKURRANSEUTKAST
    2019

Med begrensede muligheter til å utvide byen, kryper fortettingen stadig nærmere Marka. Populære Kjelsås er intet unntak.

Kjelsås har lenge ligget som et grønt belte høyt hevet over byen på grensen inn mot Maridalen. Med kort vei både til byen og Marka er det kanskje ingen overraskelse at nettopp dette området har blitt gjenstand for eplehagefortetting. Fram til nå har området likevel unngått store konsentrasjoner av blokkbebyggelse. Nå kryper imidlertid byen nærmere og store deler av næringsområdet langs Frysjaveien, er i ferd med å transformeres til et stort boligområde.

Rett ved dette, men i Kjelsåsveien på den andre siden av elva, har vi tegnet to vinkelblokker.

Beliggenheten er unik med badeplassene på Stilla rett utenfor døren og med turveien langs Akerselva som bukter seg gjennom området. Dermed er det opp til deg om du vil innover i Marka, eller se hvordan Akerselva skifter ansikt på vei ned mot utløpet i Bjørvika.

Illustrasjon: 4B ARKITEKTER

I en slik omgivelse, som er rekreasjonsområde for tusenvis av mennesker, er det ikke nok å tenke på at dette skal være et godt sted å bo. Det må falle godt inn i omgivelsene og skape et visuelt godt skille mellom naturen og en by som kryper stadig nærmere.

Vinkelformen vender på en elegant måte ryggen til kaldtdraget ned Maridalen og gir lune, solfylte oppholdsarealer ute. I stedet åpner de seg mot elvelandskapet med sine lunende løvtrær. Avtrapping av toppetasjene gir i tillegg attraktive leiligheter med store takterrasser og de horisontale vindusbåndene gir flott utsikt i alle himmelretninger fra leilighetene.

Avtrappingen gjør også at blokkene ikke ruver for mye i terrenget. De tar sats fra tretoppene nedenfor og fortsetter den naturlige stigningen fra elva opp mot svingen i Kjelsåsveien, der hestene i gamle dager stoppet for å puste ut etter en bratt tur opp fra byen. I den andre enden synker blokkene ned igjen mot rekkehusene i Solligrenda. Dermed dannes det et spennende kontrastert samspill mellom moderne arkitektur, den gamle kraftstasjonen ved elven og innfallsporten mot Maridalen.

Boomerangene ved Akerselva - med ryggen mot kaldtdraget og åpning mot det grønne

Illustrasjon: 4B ARKITEKTER

Relatert prosjekt

Ankerhagen

Med bomiljø som bærende kraft

Relatert prosjekt

Fjordbyen

Svevende balkonger ved vannkanten