4B Arkitekter logo

Nedre Slotts gate 3B

Restaurering og transformasjon , Næringsbygg

Rehabilitering av en ekte 68'er

 • OPPDRAGSGIVER
  Slotts gate AS
 • STED
  Oslo
 • AREAL
  2 700 m2
 • FERDIGSTILLELSE
  2023

Foto: 4B ARKITEKTER

Nedre Slottsgate 3B ble tegnet av Arkitekter MNAL Klippgen, Holm & Halvorsen. Denne flotte bygningen ble opprinnelig oppført som Jernbaneetatens Samfunnsbygning i 1968 og står på byantikvarens gule liste.

«Bygningen er en god representant for 60-tallets gridarkitektur med en streng fasadekomposisjon av vertikale profiler, som gir en relieffvirkning i glassfasaden.»

Byantikvaren i Oslo

I løpet av årene ble bygningen ulovlig ombygget til små leiligheter. Takterrassen ble bygget inn og vedlikeholdet var dårlig. Nå er bygningen snart ferdig restaurert og modernisert, med sine flotte kvaliteter i behold samt tilbakeføring av takterrasse og pergola. Glassfasaden er skiftet helt ut, men opprinnelig uttrykk og materialitet er ivaretatt.

Historisk foto til venstre og fasaden etter rehabilitering til høyre

Foto: Historisk foto Leif Ørnelund/Oslo museum

På bakgrunn av at bygningen var fullstendig ombygget fra kontor og næring til boliger var det lite igjen av opprinnelig interiør, bortsett fra gulv i sort terrazzo i trapperom og hovedinngang.


Bygningens betongkonstruksjon med søyler og dekker frigjør fasaden for bæring og gir mulighet for åpne arealer med mye dagslys.

Foto: 4B ARKITEKTER

Illustrasjon: 3DEstate

Relatert prosjekt

Josefines gate 30

En reise i tid og rom

Relatert prosjekt

Åshaugveien

Trivelig næringsbygg i tre