4B Arkitekter logo

Fernanda Nissens gate 3

Boliger

Luftig på Lillohøyden

  • OPPDRAGSGIVER
    Ticon Nydalen AS
  • STED
    Oslo
  • AREAL
    28 800 m2
  • FERDIGSTILT
    2017

Foto: Tove Lauluten

«Solrike, vestvendte balkonger med fantastisk utsikt over Oslo by og fjord. Svært lys og innbydende hjørnestue med store vindusflater. Her bor man høyt og fritt». Beskrivelsene kunne vært tatt ut av eiendomsmeglerens glansede salgsprospekt. Men dette er virkeligheten for beboerne i Fernanda Nissens gate 3.

På høydedraget Lillohøyden finner vi det grønne og åpne Oslo-nabolaget. Tidligere lå det en stor post- og datasentral her. Nå er området transformert til et livlig bomiljø, avgrenset av naturskjønne Akerselva mot vest, og samtidig tett på Nydalens mange urbane tilbud.

Foto: Tove Lauluten

227 leiligheter er fordelt på 3 bygg som omkranser et generøst og solrikt gårdsrom. Det er lagt stor vekt på å skape en klar sammenheng mellom de tre byggene, men samtidig få frem de ulike husenes egenart. Alle byggene har skrå gesimser som binder de tre husene sammen i ett felles uttrykk, og skaper en sterk formal identitet. Som et stort pluss har det vært mulig å skjule tekniske installasjoner ved å inkludere disse i takformen.

Markering av gavlveggen i form av en teglramme skaper et markant «ansikt» mot veien, og tydeliggjør byggets retninger.

Foto: 4B ARKITEKTER

Husenes form er et resultat av arbeidet for å skaffe best mulige lys- og utsiktsforhold for alle leiligheter. Ved å skjære inn i et rektangulært volum til en U-form, økes fasadelengden og det har vært mulig å sette inn flere vinduer og oppnå gjennomlyste leiligheter. Store glassfelt fra gulv til tak dominerer i leilighetene og sørger for en luftig atmosfære og godt dagslysinnslipp. Husenes form og innbyrdes plassering gir også nødvendig støyskjerming mot en tilstøtende trafikkert vei.

Foto: Tove Lauluten

Leilighetenes gode lysforhold skaper spennende skyggevirkninger.

Foto: Tove Lauluten

Hovedmaterialet på husenes fasader er grå tegl, men på innsiden av U-formene og i vindusdetaljeringen er det innslag av oransje Prodex-plater. Fargeinnslaget er med på å skape variasjon i fasadeuttrykket og beriker omgivelsene rundt husene med sin friske kulør. Det er samhørighet mellom materialvalg i fasadene og balkongene i hele prosjektet. Fra de mange balkongene ser man ned på det store gårdsrommet som er terrassert i ulike nivåer, og som består av åpne grøntarealer med plen, busker, trær, gangveier og lekeplasser.

Foto: Tove Lauluten

Kontinuitet i prosjekteringen har vist seg å være fordelaktig for å få til en gjennomført arkitektur. 4B Arkitekter begynte å utvikle et konsept og modellere husene allerede i arbeidet med konkurranseutkastet, og påfølgende har kontoret vært medvirkende i alle faser i prosjektet frem til ferdigstillelse. Ikke minst har det gode samarbeidet mellom byggherre, entreprenør og arkitekt vært en sterkt medvirkende faktor for å skape bygninger av god kvalitet, med fokus på menneskene som skal bo der.

Barnehage, matbutikk og pizzarestaurant er integrert i de 3 husene, samt parkeringsmuligheter i et underjordisk anlegg. Det er kort avstand til offentlig transport, skole i umiddelbar nærhet, kort gangavstand til treningssenter, samt kino, kafeer, badeplass og rekreasjonsmuligheter i nærheten. I kombinasjon med lys, luft og utsikt - hva mer kan man ønske seg for å bo godt?

Foto: Tove Lauluten

Relatert prosjekt

Lillo Gård

Gården som får nytt liv når husene reiser seg rundt

Relatert prosjekt

Tandbergåsen Panorama

Usjenert beliggenhet i flott natur