4B Arkitekter logo

Det Norske Teatret

Kulturbygg

Gleden over å ta vare på kvalitetsbygg

 • OPPDRAGSGIVER
  Det Norske Teatret
 • STED
  Oslo
 • BRUTTOAREAL
  26 000 m2
 • FERDIGSTILT
  1985/2018

Foto: Ole D Hesledalen

«Vi skal ta med oss fortida inn i notida til eit modig møte med framtida». Visjonen til Det Norske Teatret var en god ramme da vi tegnet det på 80-tallet og for alle prosjekter vi har gjort for bygget i ettertid - senest i 2018.

Det Norske Teatret ble innviet i 1985, og er innpasset i en trang kvartalsstruktur i Oslo sentrum og sånn sett nesten et symbol på hvordan nynorsken her kiler seg inn i bokmålsbastionen Oslo. Så var da også teateret ment som nærmest en kamparena for rørsla som oppsto i kjølvannet av Ivar Aasens arbeid.

Foto: Ole D Hesledalen

Til tross for at bygget ikke er frittstående, er det likevel markant i bybildet. Takket være høy kvalitet på materialene, står bygget ut i omgivelsene, men den lange levetiden de gir er nok det viktigste argumentet.

Vi har de senere årene fått gleden av å være med på å vedlikeholde og utvikle bygget videre i den opprinnelige nordiske ånden det ble tegnet. I foajeen er det etablert ny bar og nytt billettsalg/butikk, samt nytt interiør i Cafe Løwe. Utførelsene preges av spiler i oljet eik, som gir publikumsområdene er lyst og vennlig preg. I tillegg har vi skiftet stolene i hovedsalen, og rehabilitert hoveddørene i messing.

Foto: Ole D Hesledalen

Det siste året har vi også blitt involvert i fasaderehabilitering. Teglen og vinduene står like fint etter 35 år, mens mørtelen begynner å få skader. På 80-tallet ble det ikke benyttet rustfritt stål i armeringsjernene i fugene. Over tid trenger fukt inn gjennom fugene til armeringsjernene, de begynner å ruste og utvide seg, og fugene sprenges utover. Løsningen blir å krafse ut mørtelen i de aktuelle stedene, rustbeskytte armeringsjern og fuge på nytt. Vi vil bistå med fargevurderinger av fugene, slik at de blir så tett opp til dagens utseende som mulig. Vi er i dialog med Byantikvaren, som er begeistret over hvilken omtanke som legges i å ivareta bygningen. Dette er rett og slett bærekraft i praksis!

Og det er vel også lov å være litt stolt av at bygget mottok Oslo Bys kunstnerpris i 1986 og Betongtavlen i 1986.

Foto: Ole D Hesledalen

Relatert prosjekt

Eidsvollsbygningen

Til evig tid